VLEESSTOOFPOT

tekstbestand

Nigeriaanse vleesstoofpot geserveerd met cassave fiet. Een gerecht uit Nigeria bereid door de Happy Chief Cook.

Een stoofpot gemaakt van ossenstaart, rundvlees en kipfilet geserveerd met cassave friet.
De vleesstoofpot is mild van smaak.

Bereidingstijd: 3 uur en 45 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

850 gram ossenstaart (in porties verdeeld),
600 gram runderpoelet,
500 gram kipfilet (in blokken gesneden),
2 bollen solo clove knoflook (ragfijn gehakt),
2 uien,
2 eetlepels palmolie *,
2 eetlepels tomatenpuree (= 1 blikje van 68 gram),
400 gram tomaten uit blik,
2 laurierblaadjes,
1 theelepel gedroogde tijm,
1 theelepel Ras El Hanout,
zout,
versgemalen 4-seizoenenpeper.

* Palmolie:

Palmolie is plantaardige olie die hoofdzakelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm.
Een andere soort die palmolie levert, is de coyolpalm.
Palmolie bevat een hoog percentage verzadigde vetten en anti-oxidanten.

Palmolie wordt gebruikt in margarine, frituurolie, aardappelchips, tarochips, soepen, sauzen en koekjes, als grondstof voor de productie van zeep en andere detergenten, biodiesel en als brandstof voor de opwekking van zogeheten groene stroom.

De snackbranche is zich de laatste jaren gaan richten op het terugdringen van het gebruik van verzadigde vetten, in een poging gezonder voedsel te verkopen.
Daardoor is bijvoorbeeld de fastfood-keten McDonald's meer raapzaadolie gaan gebruiken in plaats van palmolie.

Bron: Wikipedia

Bereiding:

Doe de stukken ossenstaart in een grote pan, en zet ze onder water met een beetje zout en breng het aan de kook (duurt ongeveer 30 minuten).
Schep eventueel naar boven drijvend schuim af, leg het deksel op de pan en laat het 1,5 uur trekken op een kleine vlam.
Giet er zonodig nog wat water bij.

Voeg de runderpoelet toe en laat het 1 uur sudderen tot het vlees gaar is.

Zodra de runderpoelet in het kookwater gaat:
Was de kipfilet, dep het droog en snijdt de kipfilet in blokken.
Meng de blokken kip met 4-seizoenenpeper, zout, tijm, Ras El Hanout en de knoflook.

Snipper 1 van de uien grof.
Verhit de olie in een grote pan op matig vuur en fruit er de grof gesnipperde ui in 5 minuten gaar.

Schep de tomatenpuree erdoor en laat het een paar minuten stevig bakken.

Schep er de kip door en laat 5 minuten zachtjes sudderen.

Doe de tomaten uit blik en 1 fijn gesnipperde ui in de keukenmachine en draai dit tot een puree.
Schep dit mengsel door het kipmengsel en voeg dan de laurierblaadjes, en wat zout en 4-seizoenenpeper toe.

Giet er 0,6 liter van het ossenstaart-rundvleesbouillon bij en laat het ongeveer 30 minuten sudderen zonder deksel op de pan totdat de saus op de gewenste dikte is terug gebracht.

Voeg de ossenstaart en het rundvlees toe.
Warm alles goed door en breng het op smaak met 4-seizoenenpeper en zout.
Dien op.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 27 Januari 2011.