GADO GADO BALI (Groentesalade met pindasaus)

tekstbestand

Gado Gado Bali (groentesalade met pindasaus) bereid door de Happy Chief Cook.

Gado Gado Bali is een vegetarisch gerecht met verschillende groenten en een pindasaus.
Dit is een complete maaltijd voor 4 personen of als bijgerecht voor 8 personen.

Voor de aardappelen heb ik voor een vastkokende soort gekozen.
Het is wel een arbeidsintensief werk om dit gerecht te bereiden.
De schil heb ik om de aardappelen gelaten.

Bereidingstijd: 60 minuten.
Aantal personen: 4.
Techniek: koken, roerbakken, blancheren.

Ingrediënten pindasaus:

2 eetlepels arachideolie,
1 ui,
1 solo clove knoflook,
1,5 theelepel sambal oelek,
1 eetlepel donkere basterdsuiker,
0,5 citroen,
1 eetlepel ketjap manis (Trademark A),
zout,
150 gram pindakaas (Calvé),
1 eetlepel kemiri pasta,
0,125 liter kokosmelk (Nutco),
0,125 liter water.

Ingrediënten Groentesalade:

200 gram wilde spinazie (2 stronkjes),
1 solo clove knoflook,
3 bospeentjes,
1 dikke plak tempeh (gegiste sojabonenkaas) ca. 150 gram,
3,5 eetlepels arachideolie,
75 gram taugé,
2 aardappels,
140 gram maïs (blikje van Bonduelle),
200 gram sperziebonen,
1 stuk komkommer,
2 eieren,
1 trostomaat.

Voorbereiding:

Breng in een pannetje water met een theelepel zout aan de kook.
Kook de eieren hard in 10 minuten tijd.
Laat de eieren daarna compleet afkoelen in koud water.

Borstel de aardappelen onder stromend koud water goed schoon en kook ze daarna gaar in gezouten water.

Kerf de trostomaat 2 keer rondom in en dompel het onder in kokend heet water.
Wacht totdat de vel los begint te laten.
Haal de trostomaat dan uit het water en verwijder de vel.
Laat de trostomaat afkoelen.

Snijd kop en kont van de ui en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine vellen en hak de ui zeer fijn.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schillen en hak 1 solo clove knoflook zeer fijn en de andere fijn snijden.

Schil de bospeen en snijd ze daarna julienne (in lucifer dikke reepjes).

Haal de puntjes van de sperziebonen en breek ze doormidden.

Spoel de wilde spinazie onder stromend koud water af en schud zoveel mogelijk het water eruit.
Verwijder de stelen en snijd de wilde spinazie grof.

Snijd de tempé voorzichtig in kleine blokjes.

Pers de halve citroen uit.

Bereiding pindasaus:

Verhit de olie en fruit hierin de ui totdat hij begint te kleuren.

Voeg de knoflook toe en schep dit enkele malen goed om.

Doe vervolgens de sambal oelek en de donkere basterdsuiker erbij.
Schep opnieuw alles goed om.

Voeg dan citroensap, ketjap manis en een beetje zout toe.
Roer dit alles goed door.

Voeg de pindakaas en de kemiri pasta toe.
Schep het opnieuw enkele malen goed om en doe dan de kokosmelk en het water erbij.
Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.

Voeg wat water toe wanneer de saus al te dik uitvalt.
Laat de saus enkele minuten zachtjes doorkoken.
Blijf voortdurend roeren om het aanzetten op de bodem van de pan te voorkomen.

Houd de saus hierna warm, maar laat hem echter niet meer aan de kook komen.

Bereiding groentesalade:

kook de sperziebonen gaar in gezouten water en laat ze daarna uitlekken.

Verhit 1,5 eetlepel arachidolie in de wok.

Roerbak de wilde spinazie samen met de fijngesneden knoflook totdat de wilde pinazie geslonken is.

Doe de in julienne gesneden bospeen in een grote zeef, giet langzaam 2 liter kokend heet water over de in julienne gesneden bospeen en laat ze uitlekken.

Roerbak de tempeh onder voortdurend omscheppen in 2 eetlepels arachideolie totdat de blokjes tempeh aan alle kanten een goudbruine kleur hebben gekregen.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Was de taugé in ruim koud water.
Verwijder zoveel mogelijk de zaadhulsjes.
Laat de taugé uitlekken in een vergiet en schenk hierna heel langzaam 2 liter kokend water erover.
Laat de taugé hierna opnieuw uitlekken.

Doe de inhoud van het blikje maïs in een schaaltje en verwarm het 30 seconden op vol vermogen in de magnetron.
Laat de maïs daarna uitlekken.

Was de komkommer schoon onder koud water en snijd het in dunne plakjes.

Snijd de eieren in plakjes en de trostomaat in partjes.

Schik alle genoemde groenten soort bij soort op een grote platte schaal.
Leg hier en daar een plakje ei en een partje trostomaat erbij.
Strooi de blokjes gebakken tempé erover.
Serveer de pindasaus apart in een grote of in 2 kleinere sauskommen bij dit gerecht.

Serveertip:

Bij de Gado Gado Bali, wordt altijd één van de vele soorten kroepoek gegeten.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 29 April 2012.