HUZARENSALADE HCC

tekstbestand

Foto Huzarensalade HCC, een rijkelijk gevulde ouderwetse koude rundvleessalade met garnering.

Een origineel recept van de Happy Chief Cook.
Een huzarensalade die rijkelijk gevuld is met rundvlees (draadjesvlees) en verschillende groenten, met een garnering die u naar eigen inzicht kan opmaken.
Heerlijk voor op een zomerse dag bij de barbeque of bij een koud buffet.

Bereidingstijd: ongeveer 4 uur.
Aantal personen: 5 à 6.

Ingrediënten Huzarensalade HCC:

1 kilo grote aardappels, iets kruimig,
600 gram runderstooflappen (draadjesvlees),
1 grote harde ui,
1 Granny Smith appel,
10 druppels worcestershiresaus,
4-seizoenenpeper,
zout,
2 theelepels Dyon mosterd,
4 à 5 kleine zoetzure augurken (Kühne),
3 theelepels tomatenpuree,
4 eetlepels zoetzure zilveruitjes (Kühne),
2 theelepels mosterdzaad,
1 theelepel gedroogde salie,
2 theelepels provinçaalse kruiden (Albert Hein),
water,
75 gram boter,
1 limoen,
mayonaise of frietsaus (Calvé),
klein blikje doperwtjes (Bonduelle),
klein potje wortelen (Albert Hein).

Ingrediënten Garnering:

Slablaadjes,
Mayonaise of frietsaus (Calvé),
10 à 12 eieren,
15 à 18 velletjes varkensfricandeau,
10 à 12 velletjes slagersachterham,
30 à 36 puntasperges (Bonduelle),
5 à 6 zoetzure augurken (Kühne),
25 à 30 zoetzure zilveruitjes (Kühne),
Curry (Hela),
Wortelsalade (Bonduelle),
Selderijsalade (Bonduelle).

Bereiding Huzarensalade HCC:

Smelt de boter in een wokpan, zodra deze begint te verkleuren, runderlappen erin leggen.
Schroei het op een laag wokvuur dicht totdat ze helemaal verkleurd zijn.
Voeg daarna zoveel water erbij dat de runderlappen onder water liggen.

Zet het vuur op de hoogste stand totdat het water begint te pruttelen.

Zet hierna de pan op het kleinste vuur van het fornuis en laat het 3 uur stoven met het deksel op de pan.
Voeg na 50 minuten wat zout, 4-seizoenenpeper (naar smaak), het mosterdzaad, de salie en de provinçaalse kruiden toe.

Keer elke 30 minuten het vlees.

Na drie uur haalt u het deksel van de pan en laat de vloeistof verdampen totdat er nog weinig over is.
Duw met een houten spatel het rundvlees uit elkaar totdat het helemaal uit elkaar gevallen is.
Schep en roer alles goed door elkaar tot het vrij droog is.
Haal de pan van het vuur en laat het vlees afkoelen met het deksel op de pan.

Was de aardappels en schil ze, en snijd ze in kleinere stukken.

Kook de aarappels met 2 theelepels zout totdat ze gaar zijn.
Giet ze daarna af en laat ze uitdampen.

Stamp de aardappels fijn en meng er het vlees doorheen.
Snipper vervolgens de harde ui in kleine stukjes en voeg deze bij de aardappels.
Voeg vervolgens 5 à 10 druppels worcestershiresaus, wat versgemalen 4-seizoenenpeper en 2 theelepels Dyon mosterd bij, en meng alles goed door elkaar.

Schil 1 zuurfrisse appel (Grany Smith) en verwijder het klokhuis.
Snijd de appelpartjes in kleine stukjes en voeg deze bij het aardappelmengsel.

Snijd de zilveruitjes doormidden, de augurken in kleine dobbelsteentjes en voeg deze ook toe.
Pers de limoen uit en giet het limoensap erbij.
Meng nu alles goed door elkaar.

Roer er vervolgens zoveel mayonaise of frietsaus door totdat het smeuïg begint te worden.

Proef het resultaat en maak het af naar eigen smaak.

Hierna een klein blikje doperwtjes en een klein potje wortelen extra fijn erdoorheen mengen.

Foto Huzarensalade HCC, een rijkelijk gevulde ouderwetse koude rundvleessalade zonder garnering.

Garnering Huzarensalade HCC:

Kook de eieren gedurende 10 minuten, laat ze afkoelen en snijd ze daarna in de lengte doormidden.

Leg op de borden of schaal slablaadjes die gewassen zijn.
Verdeel daarover de Huzarensalade HCC.
Plaats de gehalveerde eieren erop en bedek de eieren en de Huzarensalade HCC met een laagje mayonaise of frietsaus.
Verdeel wat curry erover.

Rol in ieder plakje slagersachterham een puntasperge, en leg er 2 op ieder bord.
Rol de varkensfricandeau op en leg 3 rolletjes op ieder bord.
Snijd de zoetzure augurkjes in de lengte en daarna nog éénmaal in de lengte door.
Leg op ieder bord 1 gesneden zoetzure augurkje.
Leg aan de andere kant van het bord 5 zilveruitjes.
Verdeel wat wortelsalade en selderijsalade over het bord.
Leg er bovenop nog 4 puntasperges.

Serveer het koud.

U kunt de salade natuurlijk ook naar eigen inzicht opmaken.

Een recept van de Happy Chief Cook, geplaatst op 4 Augustus 2008.