JOE SEK TSJOI (Chinese Groentesalade)

tekstbestand

Joe Sek Tsjoi, een salade uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Wanneer u deze salade serveert, zorg ervoor dat dit het laatste is dat u serveert voordat u gaat zitten.
Anders loopt u kans dat u te laat bent om nog voor u zelf te kunnen opdienen.

Ik heb voor dit gerecht de paksoi gekozen, maar als u ijsbergsla gebruikt is het een stukje knapperiger.
De paksoi heb ik bij het eerste begin van het groen afgesneden.
Voor het gemak heb ik lychees uit blik gebruikt en de bamboescheuten zijn in reepjes van 1 à 2 millimeter gesneden.

De knoflook: voor dit recept heb ik een solo clove knoflook gebruikt die uit 1 teen bestaat.
Deze solo clove knoflook heeft geen bittere kern.
De solo clove knoflook heb ik ragfijn gehakt.

De sesamolie geeft een lichte nootachtige smaak aan deze salade.

Het sesamzaad kunt u desgewenst halveren.

Joe Sek Tsjoi voor 1 persoon.

Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten groentesalade:

125 gram paksoi (Hanoi), Chinese kool of ijsbergsla,
12 lychees uit blik of 12 verse lychees gepeld en ontpit,
50 gram verse taugé (gewassen en goed uitgelekt),
225 gram bamboescheuten in smalle reepjes gesneden,
2 eetlepels sesamzaad licht geroosterd in een droge koekenpan.

Ingrediënten saus:

1 solo clove knoflook uitgeperst of ragfijn gehakt,
0,25 theelepel geraspte verse gemberwortel,
0,25 theelepel zout,
1,5 eetlepel donkere chinese sojasaus,
1,5 eetlepel lichte chinese sojasaus,
2 eetlepels milde azijn,
1 eetlepel chinese rijstwijn,
1,5 eetlepel arachideolie,
0,5 eetlepel sesamolie.

Bereiding groentesalade:

Maak de Paksoi schoon, verwijder het grootste deel van de stronk en snijdt de kool in uiterst dunne reepjes.
Doe de kool in een grote kom.
Leg de taugé in een grote rand er bovenop.
Leg langs de rand taugé een rand met bamboescheuten en leg de lychees in het midden.
Dek de schaal af en zet hem daarna in de koelkast totdat hij wordt opgediend.

Bereiding saus:

Maak de saus door alle aangegeven ingrediënten, op de beide oliesoorten na, met elkaar te vermengen.
Roer en klop dit alles voortdurend gedurende vijf minuten.
Voeg daarna onder voortdurend kloppen de olie beetje voor beetje toe.
Plaats de saus in de koelkast totdat de salade wordt opgediend.
Schenk vlak voor het opdienen de saus over de salade en strooi daarna het sesamzaad erover.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 9 November 2010.