THAISE BIEFSTUKSALADE

tekstbestand

Thaise Biefstuksalade, een origineel recept van en bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijke, maar zeer pittig maaltijdsalade voor op een zonnige warme dag in de tuin in de schaduw.
Elke hap is een smaaksensatie.
De groenten zijn lekker knapperig en geeft een "bite" aan de biefstuksalade.

De wortel heb ik op 2 manieren gesneden, in zeer dunne plakjes en in lucifer-reepjes.

Mocht u niet van zeer pittig houden, dan kan u de zaadjes uit de rode Spaanse peper uithalen voordat u het in dunne reepjes snijd en de gedroogde peper niet gebruiken.

Voor de rijst heb ik basmatirijst gekozen.

Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten.
Aantal personen: 2 à 3.

Ingrediënten:

200 gram biefstuk,
1 wortel,
1 rode ui,
50 gram bamboescheuten (uit blik),
15 gram muntblaadjes,
15 gram verse koriander.
1 paksoi,
1 solo clove knoflook,
1 limoen,
1 eetlepel vissaus (nam pla),
2 eetlepels ketjap manis (Trademark A),
1 eetlepel gembersiroop,
1 gedroogde chilipeper,
1 verse rode Spaanse peper,
125 gram cherrytomaten,
100 gram gare afgekoelde rijst,
2 eetlepels rijstolie.

Benodigdheden:

Wok,
spatel,
koksmes,
hakblok/snijplank,
grote mengkom,
schaaltje,
limoenpers,
steelpan met deksel,
2 borden en vorken.

Voorbereiding:

Indien u verse rijst maakt, hiermee beginnen.
Ik heb 1 kopje basmatirijst gebruikt met een beetje zout en 1,25 kopje water.
Aan de kook gebracht met het deksel op de pan, en daarna laten sudderen op het kleinste pitje en laagste vuur totdat het water helemaal opgenomen was en toen het vuur uitgezet.

Schil de wortel en daarna in 2 stukken snijden.
Snijd 1 helft van de wortel in dunne plakjes, en de andere helft in dunne reepjes zo groot als een lucifer.

Snijd kop en kont van de rode ui en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine en droge schillen en snijd de rode ui in zeer dunne ringen.

Laat de bamboescheuten uitlekken en snijd ze in dunne reepjes.

Snijd de onderkant van de paksoi weg.
Was de onderkant van de paksoi, want deze kan nog wat zand bevatten.
Snijd de paksoi daarna in dunne reepjes.

Snijd de kont van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schil en snijd de solo clove knoflook in dunne plakjes.

Pluk de blaadjes munt van de twijgjes en hak tweederde van de blaadjes munt fijn.

Puk de blaadjes koriander van de twijgjes en hak tweederde van de koriander fijn.

Snijd de rode Spaanse peper met het zaad in dunne ringen.

Was de cherrytomaten schoon en snijd ze doormidden.

Kruimel de gedroogde chilipeper fijn.

Snijd de limoen doormidden en pers het uit.

Neem een grote schaal en meng de wortel, rode ui, bamboescheuten, de gare rijst, paksoi, solo clove knoflook, cherrytomaatjes, rode peper, de fijngehakte munt en de fijngehakte koriander door elkaar.

Bereiding dressing:

Meng het limoensap met de vissaus, ketjap manis, gembersiroop en de verkruimelde chilipeper.

Eindbereiding:

Snijd de biefstuk in de lengte doormidden.

Verhit de rijstolie in de wok.

Bak de 2 stukken biefstuk in ongeveer 45 seconden rondom bruin.
Haal ze daarna uit de wok en laat ze afkoelen.

Blus het bakvet met de dressing, roer alles goed los en giet het in een schaaltje.

Snijd de stukken biefstuk in kleine dunne plakjes.
Het vlees moet van binnen nog rood zijn.

Meng de biefstukreepjes met de salade en giet daarna de dressing erover en meng alles goed door elkaar.

Verdeel het groente-rijstmengsel over de borden en daarover de stukjes biefstuk.
Giet de dressing erover en garneer het met de rest van de munt en koriander.

Serveer er kroepoek bij.

Tip:

De biefstuksalade kan van rundvlees of paardenvlees worden gemaakt.

Eet smakelijk!

Een origineel recept van de Happy Chief Cook, geplaatst op 4 december 2011.