SOEP UIT SENEGAL

tekstbestand

Soep uit Senegal, bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijke mild smakende soep met 2 soorten uien, stukjes appel, kerrie djawa, pindakaas en pinda's.
Deze soep is vrij eenvoudig te maken.

De soep wordt voller en dikker van smaak als u het water en de bouillonblokjes met de helft verminderd.
U heeft dan voldoende voor 4 personen, en dan heeft u de maïzena waarschijnlijk niet nodig om de soep wat te binden.

Bereidingstijd: 60 minuten.
Aantal personen: 8.

Ingrediënten:

2 liter water,
4 blokjes groentebouillon (Maggi),
3 kruidnagels,
1 ui,
1 wortel,
3 stengels bleekselderij,
1 citroen,
1 rode ui,
1 zoete witte ui,
2 appels (Granny Smith),
3 eetlepels olijfolie,
1 eetlepel bloem,
1 eetlepel kerrie djawa,
3 eetlepels pindakaas,
2 eetlepels pinda's,
versgemalen zwarte peper,
zeezout,
2 eetlepels Griekse yoghurt,
2 eetlepels slagroom (Zaanse Hoeve),
1 eetlepel maïzena.

Bereiding:

Zet de pan met het water op het vuur en verkruimel de groentebouillon blokjes erdoor, en breng het aan de kook op een kleine pit op hoog vuur.

**Ga in de tussentijd dat de groentebouillon aan de kook raakt de groenten schoonmaken.**

Snijd kop en kont van de ui en verwijder de bruine vellen.
Steek 3 kruidnagels in de zijkant van de ui en voeg de ui aan de groentebouillon toe.

Pak de stengels bleekselderij en was ze schoon.
Snijd van de onderkant en bovenkant een stukje af en gooi dat weg.
Snijd de stengels bleekselderij in stukjes van ongeveer 2 centimeter en voeg ze aan de groentebouillon toe.

Schil de wortel en snijd de kop en de kont eraf.
Snijd de wortel in stukjes van ongeveer 2 centimeter en voeg ze aan de groentenbouillon toe.

Wanneer de groentebouillon aan de kook gekomen is, het vuur reduceren en het deksel erop.
Laat de groentebouillon minimaal een half uur sudderen.

Snijd kop en kont van de rode en de zoete witte ui.
Snijd de uien vertikaal doormidden en verwijder de droge en bruine vellen.
Snipper de uien fijn.

Snijd de citroen doormidden en pers ze uit.

Sprenkel het citroensap over de gesnipperde uien en laat dit 15 minuten marineren.

Spoel de uien af, laat het uitlekken en houd 2 eetlepels uien apart.

Schil de appels, en daarna in vieren snijden.
Verwijder het klokhuis en snijd ieder partje appel in 8 stukjes.

Stamp in een vijzel de pinda's grof.

Bak de rest van de gemarineerde uien in olijfolie met de stukjes appel tot de uien zacht zijn.

Strooi de bloem en de kerrie djawa erover, bak het gedurende 1 minuut onder voortdurend roeren.

Voeg de bouillon, pinda's en pindakaas toe.

Breng op smaak met zwarte peper en zeezout.

Mocht u de soep te dun vinden dan kan u het eventueel binden met een papje gemaakt van maïzena met water.

Meng de Griekse yoghurt met de slagroom en voeg daar de gemarineerde uien aan toe.
Serveer de soep met een eetlepel van de uienyoghurt.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 22 December 2010.