YASSA AU POULET DE LA CASAMANCE (GEROOSTERDE KIP MET CITROEN UI EN RIJST)

tekstbestand

Yassa au Poulet de la Casamance. Geroosterde Kip met Citroen, Ui en Rijst. Voor de liefhebbers van uien is dit gerecht voortreffelijk. Een gerecht uit Senegal, bereid door de Happy Chief Cook.

De kip op een bedje van witte rijst, bedekt met de Yassa en overgoten met wat ui-citroensaus.

De kip wordt eerst in de Yassa gemarineerd, dan een tijdje geroosterd om een bruine kleur te krijgen en vervolgens afgemaakt in de oven, gesmoord in de ui-citroensaus.

Voor de liefhebbers van uien is dit gerecht voortreffelijk.

Houd u van pittiger eten, dan kan u een grote Spaanse peper gebruiken.

Bereidingstijd: 100 minuten (inclusief 30 minuten marineertijd).
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

1 citroen,
1 hele kip,
2 witte zoete uien,
30 gram peterselie,
3 theelepels zwarte peperkorrels,
3 theelepels zeezout uit de molen,
1 laurierblaadje,
1 kleine rode peper,
1 theelepel tijm,
65 milliliter slaolie,
0,25 liter water,
0,5 kippenbouillonblokje,
200 gram witte rijst.

Voorbereiding:

Kook het water en los het kippenbouillonblokje erin op.
Zet het dan apart voor gebruik.

Maal de zwarte peperkorrels grof.

Verwijder het zaad en de zaadlijsten uit de rode peper.
Hak de rode peper fijn.

Haal een paar takjes van de peterselie af en bewaar die voor de garnering.
Knip de overige peterselie fijn.

Schil de zoete witte uien en snijd de uien vervolgens in dunne ringen.

Snijd de kip doormidden.

Snijd de citroen doormidden en wrijf de kip ermee in.
Pers daarna de citroenen uit.

Breek het blaadje laurier doormidden.

Bereiding:

Leg de 2 halve kippen in een braadslee.

Bedek ze met de fijngehakte rode peper, zoete witte uien, peterselie, de grofgemalen zwarte peper, zeezout uit de molen, de halve laurierblaadjes, en de tijm.

Schenk de citroensap over de kip en vervolgens de slaolie.

Laat de kip minstens 30 minuten marineren.

Haal de halve kippen uit de braadslede en rooster ze tot ze aan alle kanten bruin zijn en ongeveer half gaar.

Laat de Yassa in de braadslede sudderen op een lage vlam onder voortdurend roeren over de bodem om te voorkomen dat de uien bruin worden.
De uien moeten wit blijven.
Sudder het maximaal 5 minuten.

Leg de halve kippen terug in de braadslede en bedek ze met de Yassa (ui-mengsel).

Giet de kippenbouillon er overheen.
Bak alles in een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius gedurende 20 minuten tot de uien een lichtgouden kleur krijgen.

Kook de witte rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Verdeel de witte rijst over de borden en leg er de geroosterde halve kippen bovenop.
Verdeel de Yassa over de halve kippen.
Garneer de borden met wat peterselie.

Eet smakelijk.

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 8 Juni 2009.