ZTSEP BOUILLON BASILIO

tekstbestand

Ztsep Bouillon Basilio, een visgerecht uit Senegal bereid door de Happy Chief Cook.

Een vrij pittig visgerecht met wilde zeebaarsfilet, rijst en groenten.
Maar wel een heerlijk visgerecht.
Het groentevocht wordt totaal door de rijst opgenomen wanneer het geserveerd wordt.

Ik heb de wilde zeebaars door de visboer laten fileren.

Bereidingstijd: 45 minuten plus minimaal 12 uur marineertijd.
Aantal personen: 4.

Benodigdheden:

1 grote wok voor de groenten en groentenvocht,
1 grote platte pan voor de vis,
1 pan voor de rijst.

Ingrediënten:

4 teentjes knoflook,
1 bosje peterselie,
4 Spaanse rode pepers,
3 theelepels zout,
4 wilde zeebaars filets of andere cilindrische vis (poon, dorade, wijting, enz.),
2 eetlepels zonnebloemolie,
136 gram tomatenpuree,
2 grote waspeen,
1 spitskool,
1 aubergine,
2 grote uien,
1,5 liter kokend water,
300 à 400 gram rijst,
1 citroen.

Voorbereiding:

Maak van de knoflook, peterselie, 2 Spaanse rode pepers en 2 theelepels zout een mengsel in een vijzel.

Indien de vis nog heel is, snijd de vis langs de graat in.
Maak van het kruidenmengsel balletjes (rol ze tussen de vingers) en vul er de vis mee.
Minimaal 12 uren laten intrekken.

Indien u filets gebruikt, smeer de filets aan de vleeskant in met het kruidenmengsel en leg de filets met de besmeerde kant op elkaar.
Minimaal 12 uur laten intrekken.

Snijd 2 Spaanse rode pepers in de lengte doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
Snijd elke halve Spaanse rode peper in een waaier en dompel ze onder in ijswater.
Laat het minimaal 2 uren staan.
Door het ijswater gaan de sliertjes opkrullen, zorg dat er wat ijs in blijft drijven.

Schrap de waspeen en snijd ze in kleine stukjes.

Snijd de spitskool klein.

Snijd de aubergine in kleine blokjes.

Snipper de uien fijn.

Bereiding:

Roerbak de groenten in 2 eetlepels zonnebloemolie gedurende 3 minuten.

Voeg de tomatenpuree toe en het kokende water en laat het op een lage wokvlam gaar worden.
Haal als alles gaar is de groenten uit het vocht en houd het warm in de oven.
Haal 4 kopjes van het groentevocht apart en houd het eveneens warm.
Zet tevens 4 diepe borden in de oven om ze te verwarmen.

Kook de rijst met het restant van het groentevocht aangelengd met water en wat zout naar smaak.

Bak de wilde zeebaarsfilets in 2 eetlepels zonnebloemolie op de huidkant op een zacht vuurtje gedurende 12 minuten.
Laat het ook op de gekruide kant even bakken gedurende 3 minuten.
Verwijder het vel van de wilde zeebaarsfilets.

Snijd de citroen in 8 partjes.

Serveren:

Verdeel de gekookte rijst over de borden.
Verdeel de groenten in een ring om de rijst heen.
Leg de gebakken wilde zeebaarsfilet bovenop de rijst.
Giet over elk bord 1 kopje groentevocht.
Leg 2 partjes citroen op elk bord.
Leg op de gebakken wilde zeebaarsfilet de halve rode Spaanse peper die in een waaier gesneden is.

Eet smakelijk!

Pas op voor eventuele graten die in de visfilet achtergebleven zijn.

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 11 Juli 2010.