EnglishRIJST MET GEFLAMBEERDE KIP EN CALVADOSROOMSAUS

tekstbestand

Surinaamse rijst met Geflambeerde Kip en Calvadosroomsaus samen met gebakken sugarsnaps en rode paprika.

Een eenvoudig en gemakkelijk te bereiden gerecht.
Op bovenstaande foto de geflambeerde kip met Calvadosroomsaus en Surinaamse rijst, samen met gebakken sugarsnaps en rode paprika.

Aantal personen: 2
Kosten ongeveer: 8,50 euro per persoon.
Bereidingstijd: ± 25 minuten.

Ingrediënten:

2 kipfiléts (200 gram),
1 rode paprika (± 250 gram) (in kleine reepjes),
100 gram champignons (in plakjes),
200 gram sugarsnaps,
2 sjalotjes (zeer fijn gesnipperd),
250 gram Surinaamse rijst,
0,075 liter Calvados VSOP (Château du Breuil) (half glas),
0,0375 liter Calvados VSOP (Château du Breuil) (kwart glas),
0,4 liter slagroom (Zaanse Hoeve),
50 gram roomboter,
3 eetlepels olijfolie,
kipkruiden (Stegeman),
4-seizoenenpeper vers gemalen,
zeezout.

Bereiding:

Kook de Surinaamse rijst volgens de gebruikaanwijzing.

Snijdt de kipfiléts horizontaal doormidden.
Kruid de kipfiléts met kipkruiden en zeezout.

Voeg de roomboter en 1 eetlepel olijfolie in een wokpan.
Zet de wokpan op een hoog vuur en roerbak de plakjes champignons totdat ze bruine randjes beginnen te vertonen.

Zet de afzuigkap uit! *

Giet er een kwart glas Calvados VSOP over de champignons en steek het aan.
Flambeer de champignons net zolang totdat de vlammen uit zichzelf doven.
Schud het geheel enkele malen om.

Haal de geflambeerde champignons uit de pan en bewaar ze.
Laat het braadvocht in de pan zitten.

Voeg aan het braadvocht 1 eetlepel olijfolie toe en zet de pan op een matig vuur.

Leg de kipfiléts in de pan en bak deze net zolang totdat deze lichtbruin beginnen te worden aan beide kanten.

Zet de afzuigkap uit! *

Giet een half glas Calvados VSOP over de kipfilets en steek het aan.
Flambeer de kipfilets net zolang totdat de vlammen uit zichzelf doven.

Zodra de vlammen gedoofd zijn, de kipfilets uit de wokpan halen en op voorverwarme borden leggen.

Voeg vervolgens aan het braadvocht de slagroom toe.
Zet het vuur hoog en breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook.
Zodra het kookt, het vuur reduceren tot een matig hoge vlam.

Voeg er vervolgens de champignons toe en wat zeezout en 4-seizoenenpeper.

Laat de Calvadosroomsaus onder voortdurend roeren inkoken tot de gewenste dikte.
Breng het op smaak met zeezout en 4-seizoenenpeper.

Bak in de tussentijd de sugarsnaps en de rode paprika in 1 eetlepel olijfolie op een matig vuurtje totdat de sugarsnaps iets verder zijn dan beetgaar.
Breng het op smaak met zeezout en 4-seizoenenpeper.

Serveer de geflambeerde kip met de groenten en de Surinaamse rijst.
Schenk wat Calvadosroomsaus over de kip, en serveer de rest van de Calvadosroomsaus apart.

Uw maaltijd is nu klaar om te serveren.

* Als de afzuigkap niet uit staat bestaat er een grote kans dat de vlammen de afzuigkap inschieten, en kan er brand ontstaan.

Eet smakelijk.

Een origineel recept van de Happy Chief Cook , 15 Januari 2009.