CRÈME CARAMELA (Soedanese Karamelvla)

tekstbestand

Crème Caramela (Soedanese karamelvla) bereid door de Happy Chief Cook.

Ik heb soepkommen gebruikt om de vla in te garen.
Als de soepkom verwijdert wordt zakt de karamelvla een stuk in, dit hoort zo.
Een heerlijk toetje van vanillevla en karamelsaus.

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten + afkoeltijd.
Aantal personen: 5 à 6.
Bereidingstechniek: au bain marie.

Ingrediënten:

8 eieren,
1 liter halfvolle melk (Zaanse Hoeve),
250 gram suiker,
30 gram roomboter,
1 eetlepel vanille aroma.

Garnering:

bigarreaux of geconfijte kersen.

Benodigdheden:

soepkommen,
steelpannetje,
braadslede,
water,
aluminiumfolie + boter,
keukenmachine,
oven.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Doe de eieren, melk en 125 gram suiker in de keukenmachine en klop het op tot het mengsel schuimig is.

Smelt de roomboter en giet deze samen met de vanille aroma bij het melkmengsel.
Klop dan alles nogmaals goed door elkaar.

Laat 125 gram suiker smelten in een steelpannetje en laat het karameliseren.

Giet de karamel in de soepkommen en draai met de soepkommen rond om de karamel te verdelen over de wand.
Laat de karamel opstijven.
Het geeft niet dat het gaat stollen, wanneer het geserveerd wordt is het gesmolten.

Klop het melkmengsel nog een keer op en schenk het snel in de soepkommen.

Bedek de soepkommen met aluminiumfolie, dat u aan de onderkant goed beboterd hebt.

Zet de vorm in een braadslede, die half gevuld is met water.

Zet alles in de oven en laat het een uur staan bij 180 graden Celsius.

Verwijder de folie en controleer met een mes of de vla gaar is (als het mes er droog uitkomt, is de vla gaar).
Als u met de soepkom een beetje schudt, moet de vla een beetje natrillen.

Laat de Caramela in de kommetjes afkoelen.
Als ze afgekoeld zijn nog minimaal een uur in de koeling verder koelen.

Snij de rand van de karamelvla los van de soepkommen.
Leg er een bord bovenop en draai het geheel in 1 keer om.
Verwijder de soepkommen.

Garneer bovenop en aan de zijkanten met bigarreaux of gekonfijte kersen.

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 29 December 2011.