ASPERGE CRÈME SOEP MET GEROOKTE ZALM

tekstbestand

Asperge crème soep met gerookte zalmsnippers, peterselie en dille bereid door de Happy Chief Cook.

Asperge crème soep met gerookte zalmsnippers, peterselie en dille.

Ik heb 40 gram ongezouten roomboter en 40 gram bloem gebruikt, en tegen het einde ook nog de maïzena.

Bereidingstijd: ongeveer 2 uur en 30 minuten.
Aantal personen: 5 à 6.
Hoeveelheid: ongeveer 1,5 liter (5 royale borden).

Ingrediënten:

500 gram asperges (exportklasse),
1,5 liter water,
2 blokjes kippenbouillon,
2 sjalotjes,
40 à 50 gram ongezouten roomboter,
40 à 50 gram bloem,
0,125 liter crème fraîche (100 gram),
1 eetlepel peterselie (fijngehakt),
2 eetlepels dille (fijngehakt),
zout naar smaak,
versgemalen zwarte peper naar smaak,
200 gram gerookte zalmsnippers.

Optioneel:

1 eetlepel maïzena,
2 eetlepels water.

Benodigdheden:

Aspergepan,
Soeppan,
hakblok/snijplank,
koksmes,
dunschiller,
spatel,
zeef,
soeplepel,
garde.

Bereiding:

Schil de asperges en snijd een stukje van de onderkant af.

Vul de aspergepan met 1,5 liter water en breng het aan de kook.
Voeg de schillen en het onderkantje van de asperges in de aspergepan en laat het 20 minuten op een laag vuur gaar pruttelen.

Doe daarna het asperge schillen in een zeef en pers ze uit boven de aspergepan.
De schillen kunnen nu weggegooid worden.

Snijd de asperges in kleine stukjes maar laat het topje heel (ongeveer 5 centimeter).

Doe de kleine stukjes asperge in de aspergepan en breng het aan de kook.
zet het vuur dan laag, verkruimel de kippenbouillon blokjes erdoor en laat het zachtjes verder sudderen.
Doe de aspergetopjes in het netje van de aspergepan en laat die 10 minuten zachtjes meesudderen.
Haal daarna de aspergetopjes uit de aspergepan en laat ze afkoelen.
De stukjes asperge moeten in totaal 30 minuten sudderen.
Zet daarna het vuur uit en laat de aspergebouillon afkoelen tot kamertemperatuur.
***plaats de aspergepan in een grotere pan met koud water om het geforceerd af te laten koelen.***

Wanneer het afgekoeld is, de stukjes asperges in de bouillon pureren tot een egaal mengsel.

Schil de sjalotjes, snijd het kontje eraf en hak ze fijn.

Verhit de roomboter in een pan tot het bruist en voeg dan de sjalotjes toe.
Zet het vuur laag en laat de sjalotjes 2 minuten fruiten.

Voeg dan de bloem toe en laat het 2 minuten sudderen onder voortdurend roeren.

Zet het vuur hoog en voeg dan de aspergebouillon in kleine beetjes toe aan de roux onder voortdurend roeren tot het geheel egaal gebonden is.

***Mocht de asperge crème soep te dun zijn dan kan een eetlepel maïzena vermengd met 2 eetlepels water erdoorheen geroerd worden om de asperge crème soep verder te binden.***

Zet het vuur matig en voeg dan de peterselie, de dille en de crème fraîshe toe.
Roer het goed door elkaar met een garde zodat de crème fraîshe oplost.

Voeg de aspergetopjes toe en breng het op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Houd de aspergesoep warm maar laat het niet meer koken (anders gaat de crème fraîshe schiften).
Zet na 5 minuten het vuur uit.

Verdeel de gerookte zalmsnippers over de borden en schenk de aspergesoep erover.

Serveer zo warm mogelijk.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 26 Mei 2012.