MOEDERS ERWTENSOEP (SNERT)

tekstbestand

Moeder's Erwtensoep (Snert). Een heerlijke Brabantse stevige erwtensoep (snert) van mijn moeder. Bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijke Brabantse stevige snert bereid door de Happy Chief Cook.
Ik heb het basisrecept van mijn moeder gekregen, maar ik heb er kleine aanpassingen aan gedaan.

4 liter.

Bereidingstijd: 4 tot 4,5 uur.

Ingrediënten:

2 schenkels met bot (in totaal 750 gram),
3 liter water,
2 eetlepels olijfolie,
2 blokjes rundvleesbouillon (Maggi),
3 korte prei (800 gram),
500 gram spliterwten,
3 uien (45-55 mm doorsnee, 300 gram totaal),
3 kruimige aardappels (300 gram),
40 gram selderij,
zout,
4-seizoenen peper.

Optioneel:

1 rookworst in schijfjes.

Bereiding:

Zet een 5 literpan op een hoog vuur.
Giet 2 eetlepels olijfolie in de pan.
Braad de schenkels met bot aan beide kanten aan totdat ze lichtbruin beginnen te worden op hoog vuur.

Giet er 3 liter water erover samen met de 3 theelepels zout.
Laat het aan de kook komen en zet de vlam daarna op matig.
Laat het voor 1 uur en 15 minuten pruttelen.
Schep het schuim wat zich bovenop vormt regelmatig weg totdat er geen schuim meer vormt.

Voeg vervolgens 2 blokjes rundvleesbouillon bij.
Laat het nog een half uur pruttelen.

Haal het vlees met het bot eruit en zet deze opzij om het af te laten koelen.

Snijdt 3 preien in smalle ringen (ongeveer 1 centimeter dik) en voeg deze aan de bouillon toe.
Pak de spliterwten en was deze in een vergiet onder koud stromend water.
Voeg de spliterwten bij de bouillon.
roer alles goed door elkaar.
Snijdt de uien in smalle ringen en voeg deze bij de bouillon.
Schil de aardappels en snijdt deze in zeer dunne plakjes (Hoe dunner hoe beter) en voeg deze bij de bouillon.
Hak de selderij klein en voeg dit ook aan de bouillon toe.
Roer alles goed door elkaar.
Breng het geheel aan de kook en matig dan weer de vlam zodat het blijft pruttelen.

Het vlees is nu wel afgekoeld.
Haal het bot eruit en snijdt het vlees met de vetrandjes in kleine stukjes.
Voeg het vlees aan de erwtensoep toe.
Roer alles goed door elkaar.

Breng de erwtensoep tegen het kookpunt aan en zet de vlam weer op een matige warmte.
Roer regelmatig om aanbranden van de snert op de bodem van de pan te voorkomen.

Na ongeveer 2 tot 2,5 uur pruttelen is de soep klaar.

Nog even op smaak brengen met zout en 4-seizoenen peper.

Laat de erwtensoep afkoelen, en zet hem daarna in de koeling.
De volgende dag is de erwtensoep ingedikt, en is nu op zijn lekkerst.

Tip:

U kan na bereiding nog een rookworst in schijfjes toevoegen.
Hierdoor smaakt de erwtensoep nog lekkerder.

Origineel recept van de Happy Chief Cook's moeder, 30 maart 2008.