POMPOENSOEP MET EEN TWIST

tekstbestand

Pompoensoep met een twist, bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijke maar machtige pompoensoep.
De smaak is lichtzoet en een beetje pittig.
U kan er ook broodcroutons erbij doen.

Bereidingstijd: 2 uur.
Aantal personen: 3 à 4.

Ingrediënten:

1 grote harde ui,
2 eetlepels olijfolie,
1 pompoen van 1,2 kilo,
1 grote winterwortel (250 gram),
1 groene Spaanse peper,
1 blokje kippenbouillon,
0,5 liter water,
0,1 liter witte wijn,
0,5 theelepel gemalen komijn,
2 theelepels suiker,
1 theelepel zwarte peperkorrels,
snufje zout,
1 eierdooier,
4 eetlepels slagroom,
2 kleine tomaten,
200 gram gerookte zalmfilet,
80 gram geraspte kaas (oude rotterdammer),
5 gram verse selderij,
broodcroutons.

Benodigdheden:

snijplank/hakblok,
koksmes,
eetlepel,
dunschiller,
waterkoker,
pan,
vijzel,
pureerstaaf/staafmixer,
mok.

Voorbereiding:

Snijd kop en kont van de uien en verwijder de bruine vellen, snipper de uien fijn.

Schil de wortel.
Snijd de wortel in de lengte door, snijd tweederde van de wortel in dunne plakjes en het overige in kleine dobbelsteentjes (5 millimeter of kleiner).

Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pompoenpitten en de binnenste vezels met een lepel, schraap er alles goed uit.
Snijd de pompoen in repen en verwijder de schil.
Snijd de pompoen in smalle repen en daarna in dunne plakjes.

Hak de groene Spaanse peper met het zaad fijn.

Bereiding:

Verhit 2 eetlepels olijfolie in de pan en fruit de gesnipperde ui tot deze glazig wordt.

Voeg dan de plakjes wortel toe en de fijngehakte groene Spaanse peper.
fruit deze mee totdat de ui zacht geworden is.

Voeg dan de pompoen erbij en roer alles goed door elkaar.
Laat het dan 15 minuten sudderen in de pan met het deksel erop, om de 5 minuten even alles door elkaar roeren met een spatel om te voorkomen dat de groenten aanbakken aan de bodem.

Verkruimel het blokje kippenbouillon en giet er 0,5 liter kokend water erop, roer het goed door elkaar.
Giet de kippenbouillon bij de groenten.
Schenk de witte wijn erbij.

Vijzel de zwarte peperkorrels fijn met een snufje zout, meng het dan met de suiker en de gemalen komijn.
Strooi het mengsel over de soep en roer alles goed door elkaar.

Breng de soep tot aan de kook en zet dan het vuur laag.
Leg het deksel op de pan en laat het 40 minuten sudderen.
Roer af en toe alles goed door elkaar.

Pureer dan de pompoensoep met een staafmixer grondig.
Proef de pompoensoep en maak die op smaak af met gemalen zwarte peper, zout, suiker en gemalen komijn.

Voeg de overige kleine blokjes wortel toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes sudderen met het deksel op de pan.

Bereid in de tussentijd de overige ingrediënten.

Haal de blaadjes van de selderij en hak de blaadjes fijn (de stelen worden hierbij niet gebruikt).

snijd de kleine tomaten in vieren en verwijder de harde kern en het zaad.
Snijd de tomaten in reepjes en daarna in blokjes.

Snijd de gerookte zalm in kleine reepjes.

Serveren:

Schep de pompoensoep in de borden.
Verdeel de reepjes gerookte zalmfilet over de borden.
Verdeel de blokjes tomaat en de gehakte selderij over de borden.
Verdeel de geraspte oude Rotterdammer kaas langs de rand van de borden.
Schenk een eetlepel van het room-eidooier mengsel over ieder bord.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 14 April 2013.