PIKANTE TOMATENSOEP

tekstbestand

Pikante tomatensoep bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijke pikante en romige tomatensoep gemaakt van verse groenten.
U kan ook nog geraspte oude kaas toevoegen.

Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten.
Aantal personen: 4 à 5.

Ingrediënten:

1 grote ui,
1 winterwortel (350 gram),
1 dikke prei,
2 takjes selderij,
1 rode Spaanse peper,
5 grote trostomaten,
20 gram ongezouten roomboter,
1 liter kokend water,
2 blokjes kippenbouillon,
50 gram basmati rijst,
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gram),
1 blaadje laurier,
12 blaadjes verse koriander,
naar smaak versgemalen zwarte peper, zout en cayennepeper.

Bereiding:

Snijd kop en kont van de ui en verwijder de bruine vellen.
Snipper de ui fijn en doe deze in een pan.

Schil de winterwortel met een dunschiller, gooi de schillen weg.
Snijd de winterwortel met de dunschiller in dunne plakken.
Snijd de plakken winterwortel tot fijne reepjes.
Doe de winterwortel in de pan.

Was de prei schoon onder zacht stromend water.
Snijd de prei in de lengte half door en daarna in dunne ringen.
Doe de prei in de pan.

Hak de rode Spaanse peper fijn en doe deze ook in de pan.

hak de selderij fijn en doe deze ook in de pan.

Doe de roomboter erbij en zet het vuur hoog (kleinste pit).
Roer alles goed door elkaar, zodra u het begint te horen pruttelen, deksel erop en het vuur laag zetten.
Laat het 10 minuten sudderen, af en toe alles goed omroeren.

Snijd ondertussen de trostomaten in vieren.
Verwijder de harde kern en het zaad.
Snijd de stukken trostomaat in reepjes en vervolgens in kleine blokjes.
Voeg de tomatenblokjes bij de groenten.

Verkruimel de blokjes kippenbouillon en los ze op in 1 liter kokend water.

Overgiet de groenten met de kippenbouillon en breng alles aan de kook onder voortdurend roeren.
Zet daarna het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 minuten pruttelen, af en toe alles goed omroeren.

Was de koriander en hak deze fijn.

Roer er de rijst en de tomatenpuree door en voeg er ook het laurierblad en de gewassen koriander aan toe (houd vier blaadjes opzij als garnituur).
Breng het aan de kook, doe het deksel erop, zet het vuur laag en laat het nog 45 minuten zachtjes sudderen.

Verwijder het laurierblad en pureer de soep fijn totdat deze helemaal glad is.

Breng op smaak met zout, zwarte peper uit de molen en de cayennepeper.

Geef er een klein bruin broodje bij en versier elk bord met een korianderblaadje en een beetje zeer fijn gesneden prei.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 23 April 2013.