RUNDERBOUILLON EN WILDBRAADBOUILLON

tekstbestand

Runderbouillon bereid door de Happy Chief Cook.

Op de foto runderbouillon*, deze is gezeefd met een fijne zeef en begint af te koelen.
Het vet dat bovenop drijft begint al een beetje te stollen.
Als de bouillon uit de koeling komt, kan het vet eraf geschept worden.
Wanneer het uit de koeling komt, ligt er een dikke laag gestold vet op van ongeveer 1 centimeter dikte.
*De runderbouillon is ingekookt tot 0,8 liter magere bouillon.

Voor een magere bouillon het vet, wat na de koeling erop ligt, verwijderen.

Bereid de bouillon minimaal een dag van tevoren voordat u het wilt gebruiken voor soepen of sauzen.
De bouillon kan ook ingevroren worden.

Bereidingstijd: 6 uur en 30 minuten plus 24 uur in de koeling.
Hoeveelheid: goed voor 1,5 liter bouillon.

Ingrediënten:

750 gram runder mergpijpjes,*
4 eetlepels olijfolie,
2,5 liter water,
3 grofgehakte stelen bleekselderij,
2 grofgehakte grote wortels,
1 grofgehakte ui,
1 kruidenbuideltje (bouquet-garni),
2 theelepels zout.

* Om wildbraadbouillon te maken, vervang de rundersoepbenen of kalfssoepbenen met reesoepbenen of elandsoepbenen.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Doe de mergpijpjes in een braadslee en giet de olijfolie over de mergpijpjes.
Bak ze 1 uur in de oven totdat de mergpijpjes goed gebruind zijn.
***Voor kalfsbouillon, de mergpijpjes niet bruin laten worden.***

Breng ze in een grote pan over.

Voeg het water en de overige ingrediënten toe.
Zachtjes aan de kook brengen.
Laat 5 uur zonder deksel doorsudderen, schep het schuim dat eventueel naar boven komt eraf.

Haal de botten met het vlees eruit, haal het vlees wat eraan zit af en gooi de botten weg.
***Het vlees kan u voor de soep gebruiken of voor iets anders.***

Laat de bouillon door een fijne zeef lopen of door een kaasdoek.
***Als het door een fijne zeef gegoten wordt dan kunnen er nog restjes kruiden in de bouillon achterblijven.
Als de bouillon door een kaasdoek gezeefd wordt is de bouillon helemaal helder.***

Gooi de groenten weg, deze hebben alle smaakstoffen aan de bouillon afgegeven.

Laat de bouillon 24 uur in de koelkast koud worden.

Gebruik de bouillon voor soep of sausjes.

Als tijdens het koken de vloeistof te snel verdampt, dan het vuur wat lager zetten.

Het is niet erg als u minder dan 1,5 liter overhoud, het is dan sterker geconcentreerd.
Als u het dan gebruikt om soep te maken kan u het aanlengen met wat water totdat u 1,5 liter runderbouillon heeft.

Als u het voor het bereiden van sauzen wilt gebruiken is het handiger om de bouillon in te koken tot 0,5 liter.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 22 Januari 2012.