ALAKONDRE

tekstbestand

Alakondre, een gerecht uit Suriname bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijk gerecht met 3 soorten vlees in een licht stroperige pittige ketjap-satésaus.

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur en 25 minuten.
Aantal personen: 3 à 4.

Ingrediënten:

250 gram kipfilet,
250 gram sucadelappen,
250 gram varkensfilet,
3 grote uien,
2 solo clove knoflook,
0,25 liter kokend heet water,
1 blokje kippenbouillon (Maggi),
1 citroen,
9 eetlepels ketjap manis (Trade Mark A),
4 eetlepels tomatenketchup (Albert Hein),
6 eetlepels donkere basterdsuiker,
2 rode Spaanse pepers,
100 gram pindasatésaus poeder (Ratu Culinair),
4 eetlepels arachideolie,
1 à 2 takjes platte peterselie.

Benodigdheden:

wok met deksel,
spatel,
snijplank/hakblok,
koksmes.

Voorbereiding:

Snijd de kipfilet, sucadelappen en varkensfilet in stukjes.
Snijd het harde vet van de sucadelappen.

Snijd de kop en kont van de uien en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine schillen en snipper de uien fijn.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schil en snijd de solo clove knoflook in dunne plakjes.

Snijd de rode Spaanse pepers in de lengte door en verwijder het zaad en de witte zaadlijsten (indien u niet van zeer pittig eten houdt).
Hak de rode Spaanse pepers fijn.

Verkruimel het blokje kippenbouillon, en los het op in het kokend heet water.

Rasp de schil van de citroen totdat u een volle theelepel heeft.
Snijd de citroen doormidden en pers 1 helft uit.

Doe de kippenbouillon, citroensap, citroenrasp, ketjap manis, tomatenketchup, donkere basterdsuiker, en de rode Spaanse pepers bij elkaar in een grote schaal.

Bereiding:

Verhit drie eetlepels arachideolie in de wok.

Roerbak eerst het rundvlees tot het helemaal verkleurd is, dan het varkensfilet erbij doen en roerbakken totdat ook het varkensvlees helemaal verkleurd is, en dan de stukjes kipfilet erbij doen totdat dat ook helemaal verkleurd is.

Schep het geroerbakte vlees uit de wok en laat zoveel mogelijk braadvocht in de pan achter.

Giet nog 1 eetlepel arachideolie in de wok en verhit die goed.
Roerbak de uien en de solo clove knoflook totdat de uien helemaal zacht geworden zijn en lichtbruin.

Giet het kippenbouillonmengsel erbij en roer alles goed door elkaar.

Voeg dan de pindasatésaus poeder toe onder voortdurend roeren en breng het aan de kook.

Doe het vlees erin en laat het in 45 minuten tijd gaar sudderen met het deksel op de pan op het laagste wokvuur.
Schenk eventueel een scheutje water erbij als het teveel begint in te dikken.
Regelmatig alles omroeren.

Haal het deksel van de wok en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken op het laagste wokvuur onder voortdurend roeren om aanbakken op de bodem te voorkomen.

Schep het gerecht in een schaal en garneer het met grof gehakte platte peterselie.

Tip:

Dit gerecht is heel erg lekker met rijst, kouseband, prinsesenboontjes, taugé en alle soorten van Chinese groenten.

Gebruik de overgebleven halve citroen om het gerecht mee te garneren.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 19 November 2011.

Bron: Eds Recepten Site.