MASSALA EEND

tekstbestand

Massala Eend, een gerecht uit Suriname bereid door de Happy Chief Cook.

Een zeer pittige Surinaamse eend in kerrie massala.
Heerlijk bij roti, witte rijst of bij de borrel.
De plakjes eendenborstfilet zijn door en door gaar en kunnen in kleinere stukjes uiteenvallen.
Het na blijven branden van de pepers zakt na een paar minuten snel omlaag.

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur en 35 minuten.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

350 gram eendenborstfilet,
1 grote ui,
2 solo clove knoflook,
1 volle eetlepel kerrie massala,
1 rode Madame Jeanette (Surinaamse peper),
1/2 theelepel zwarte peperkorrels,
1 eetlepel komijnpoeder,
1 theelepel tomatenketchup (Albert Hein),
1 eetlepel whisky,
3 eetlepels arachideolie,
zeezout,
0,3 liter kokend water,
1 takje platte peterselie.

Benodigdheden:

2 vijzels, 1 grote en 1 kleine,
wok met deksel,
spatel,
koksmes,
snijplank/hakblok.

Voorbereiding:

Spoel de eendenborstfilet onder zacht stromend koud water af en dep het droog met keukenpapier.
Kerf de huid van de eendenborstfilet kruislings in, elke kerf ongeveer 1,5 centimeter van elkaar.
Snijd daarna de eendenborstfilet in dunne plakjes van ongeveer 5 millimeter dikte.

Snijd kip en kont van de ui eb daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine schillen en snipper de ui fijn.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
verwijder de harde schil en hak de solo clove knoflook fijn.

Hak de Madame Jeanette fijn en gooi de steel weg.

Doe de helft van de gesnipperde ui, de fijngehakte solo clove knoflook en de fijngehakte Madame Jeanette samen met 3 eetlepels arachideolie in een vijzel en wrijf het tot pulp.

Stamp in de kleine vijzel de zwarte peperkorrels fijn.

Bereiding:

Verhit een wok.
Roerbak het ui-mengsel halfgaar.

Voeg de tomatenketchup en kerrie massala toe en laat het 30 seconden al roerend meebakken.

Voeg de plakjes eendenborstfilet toe, een dopje whisky en het kokend hete water, en roer alles goed door elkaar.
Laat het op een laag wokvuur doorkoken met het deksel op de wok.

Om de 15 minuten controleren als er nog voldoende vocht is.
Indien nodig wat extra kokend water toevoegen.
Het deksel niet onnodig openen.
De totale kooktijd is ongeveer 1 uur.

Voeg daarna de rest van de versnipperde ui, komijnpoeder, zwarte peper en zeezout naar smaak toe, en meng alles goed door elkaar.
Laat het nog 10 minuten pruttelen.

Haal het deksel van de wok en kook de saus in tot het ingedikt is.

Schep het in een schaal en garneer het met fijngehakte platte peterselie.

Tip:

De masala niet laten aanbranden, anders wordt het bitter.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 22 November 2011.

Bron: Suricepten.nl.