br

 

STOFOE KAU MÈTIE NANGA KERRIE

tekstbestand

Stofoe Kau Mètie Nanga Kerrie, een recept uit Suriname bereid door de Happy Chief Cook.

Gestoofd rundvlees met kerrie en aardappelen op een Creoolse wijze.

De aardappels heb ik bewust niet geschild omdat de meeste vitamine en mineralen net onder de schil zitten, het is dus gezonder om aardappelen met schil te eten.

Bereidingstijd: ongeveer 2 uur en 15 minuten.
Aantal personen: 4.
Bereidingstechniek: braden en stoven.

Ingrediënten:

500 gram magere braadlappen,
zout,
zwarte peper,
nootmuskaat,
125 gram roomboter,
1 ui,
1 solo clove knoflook,
1 tomaat,
1 blokje rundvleesbouillon (Maggi),
900 gram aardappelen (Nicola),
2 eetlepels kerrie massala,
1 verse rode Madame Jeanette,
1 laurierblaadje,
0,25 liter water,
3 takjes peterselie.

Benodigdheden:

hakblok/snijplank,
koksmes,
gietijzeren braadpan met deksel,
kommetje of mok voor het water.

Voorbereiding:

Snijd de magere braadlappen in stukken van 4 centimeter, en bestrooi ze met zout, zwarte peper en nootmuskaat.

Snijd kop en kont van de ui en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine schillen en snipper de ui.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde droge schil en snipper de solo clove knoflook in dunne plakjes.

Snijd de tomaat in vieren en verwijder de harde kern en het zaad.
Snijd de tomaat in kleine blokjes.

Was de aardappelen goed schoon en verwijder de slechte plekken.
Snijd de aardappels in stukken van 3 centimeter.

Hak de rode Madame Jeanette fijn.

Bereiding:

De runderlappen insmeren met zout, peper en nootmuskaat.

De roomboter smelten in een braadpan en het vlees aan beide kanten bruin braden.

Als dat gebeurt is, het gas lager draaien, de ui en de knoflook snipperen en even meefruiten in de pan.

Daarna de tomaat toevoegen en mee laten bakken.

Vervolgens het water in de pan doen samen met het maggiblokje, de geschilde en in stukjes gesneden aardappelen, de kerrie, de Madame Jeanette peper en het laurierblaadje.

Het geheel nu zachtjes laten stoven tot het vlees goed gaar is (1,5 tot 2 uur).
De aardappelen zijn dan ook zacht.
Ongeveer een kwartier voor het einde het deksel schuin op de pan leggen zodat de saus wat in kan koken.

Op het laatst de peterselie snipperen en erbij doen.

Tip:

Serveer het met een frisse salade.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 29 November 2011.