SURINAAMSE ROTI MET MASSALA KIP, AARDAPPELS EN KOUSENBAND

tekstbestand

De gebakken Roti-pannekoek met Massala Kip, aardappels, linzen, paprika en kousenband.

Bereidingstijd: ± 60 minuten.
Aantal personen: 5.

Ingrediënten:

Voor de roti pannekoek:

250 gram tarwebloem,
0,5 zakje dr. oetker bakpoeder,
250 gram extra bloem,
0,5 theelepel zout,
50 milliliter zonnebloem olie,
maximaal 2 kopjes lauwwarm water,
Extra zonnebloem olie voor het bakken van de roti.

voor de roti vulling:

125 gram linzen (bij voorkeur gele, maar bij dit gerecht zijn er groene gebruikt),
2 eetlepels in droge koekepan gebakken djinten en daarna gemalen in een vijzel (komijnzaad),
1 teen knoflook (fijngehakt),
kwart ui (gesnipperd) ,
0,5 theelepel vers gemalen witte peper,
0,5 eetlepel massala,
0,5 theelepel suiker,
snufje zout.

Voor de kip:

5 kip drumsticks of kip karbonade,
2,5 eetlepels surinaamse kerrie (massala, in surinaamse toko verkrijgbaar),
1 kleine verse rode madam jeanette peper (fijngehakt),
1 kipbouillonblokje,
1 theelepel rietsuiker,
4-seizoenenpeper,
driekwart ui (gesnipperd),
1 à 2 tenen knoflook (fijngehakt),
5 eetlepels witte wijnazijn,
3 aardappels in grote blokken gesneden,
0,5 eetlepel massala (surinaamse kerriepoeder),
0,5 bouillonblok,
snufje zout,
300 gram kouseband of sperciebonen,
1 rode paprika,
0,5 bouillonblok,
snufje zout,
4-seizoenenpeper,
75 gram boter.

Benodigdheden:

pan voor het vlees,
pan voor de aardappels,
pan voor de kouseband en de linzen,
koekepan voor de roti-pannekoek,
deegroller,
kwast (siliconen),
grote platte schaal,
schone theedoek,
houten/kunstof spatel.

Bereiding:

Linzen wassen, en in pan doen met zoveel water dat de linzen net onder staan.
Knoflook, stukje ui, peper en zout, de gemalen komijnzaad (djinten) en suiker toevoegen.
Zacht laten koken tot het vocht verdampt is, en dan af laten koelen.

In een kom 250 gram tarwemeel, een kuil in midden maken, en olie, bakpoeder en zout toevoegen.
Alles goed mengen met een keukenmixer met deeghaken.
Giet langzaam in een dun straaltje het lauwwarme water toe terwijl alles goed gekneed wordt met de deeghaken.
Net zolang lauwwarm water toevoegen en kneden tot het deeg stevig geworden is en van de haken net niet loslaat.
Deeg 10 mininuten laten rusten .

Van het deeg balletjes vormen ter groote van een groot ei.
Een kuil in het midden maken.
Deeg vullen met 1 eetlepel linzen.
Deeg dicht vouwen, en met de handplam platdrukken (vulling verdelen over het rondje).
Op één met bloem bestoven aanrecht mooi rond uitrollen tot een pannekoek met een deegroller, of als u deze niet heeft met de handpalm uitdrukken tot een pannekoek.
Herhaal dit met de rest van het deeg.

Koekepan eerst heet maken daarna het vuur matigen.
Koekepan insmeren met olie.
Roti-pannekoek in de pan, en de bovenkant insmeren met olie.
Roti omdraaien, weer insmeren en omdraaien (in totaal 3x).
Niet te lang aan één kant laten bakken.
De roti met een spatel elke keer omdraaien totdat ze een beetje bruin beginnen te worden, en daarna op het bord leggen.
Telkens afdekken met schone theedoek, tot alle roti's gebakken zijn.

De gebakken Roti-pannekoek

Aardappels met water, halve bouillonblok, zout en massala net gaar koken, niet te lang.

Kip wassen met witte wijnazijn.
Daarna afspoelen.
Een beetje olie in de pan, de ui en knoflook fruiten.
De 2,5 eetlepels massala toevoegen en even roerbakken.
De kip er bij.
Bouillonblok, suiker, 4-seizoenenpeper en een beetje water erbij.
De kip in 30 minuten tijd gaar laten worden.
Eventueel op het laatst de madame jeanette peper erdoor.

Kouseband in stukjes van 2 à 3 centimeter snijden.
De rode paprika in kleine reepjes snijden.
Margarine in de pan heet laten worden en de kouseband en rode paprika even roerbakken.
De linzen toevoegen die u over gehouden heeft van de roti-vulling.
Halve bouillonblok verkruimelen, vers gemalen 4-seizoenenpeper en suiker erbij.
Even roeren en klaar is kees.

Opmerking:

De roti-pannekoek warm je in een afgesloten plastic zakje op in de magnetron.
Leg het als een pannekoek op een bord en rangschikt mooi een beetje van alle bijgerechten erboven op met saus van de kip.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 1 September 2008.