M'CHUZI WA NYAMA (Rundvleescurry)

tekstbestand

Op de foto ziet u onderaan de Bonen-Pindarelish en bovenaan op het bord de M'Chuzi Wa Nyama (rundvleescurry) geserveerd met witte rijst en in de aparte schaaltjes van links naar rechts, geraspte kokos, sinaasappelpartjes, schijfjes komkommer en plakjes banaan met een paar druppels citroensap overgoten.

Op de bovenstaande foto ziet u onderaan de Bonen-Pindarelish en bovenaan op het bord de M'Chuzi Wa Nyama (rundvleescurry) geserveerd met witte rijst en in de aparte schaaltjes van links naar rechts, geraspte kokos, sinaasappelpartjes, schijfjes komkommer en plakjes banaan met een paar druppels citroensap overgoten.

Een heerlijke rundvleescurry waarbij het vlees boterzacht is.
Die is nogal geel van kleur en de saus is zacht en fluweelachtig.
Het is de combinatie van kruiden die dit een groots gerecht maakt.
Het vlees heeft een licht pittige smaak.

Een eenvoudige curry om te bereiden.
U kunt voor deze curry elke vleessoort gebruiken.
In Oost-Afrika wordt vaak rundvlees gebruikt.
Probeert u het ook eens met lamsvlees of kalfsvlees.

Bereidingstijd: 90 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

1 grote harde ui,
2 teentjes knoflook,
1 theelepel zout,
1 theelepel kurkuma,
0,25 theelepel cayennepeper,
2 theelepels kerrie massala,
4 eetlepels olijfolie,
1 kilo mager rundvlees,
1 citroen,
0,5 liter water,
2 bananen,
340 gram zoete mango chutney,
1 komkommer,
4 sinaasappels,
1 zakje geraspte kokos,
gebakken uienringen,
400 gram witte rijst,
1 rundvleesbouillonblokje (optioneel),
1 eetlepel maïzena (mocht de saus te dun zijn).

Voorbereiding:

Schil de ui en hak deze fijn.

Snijd het kontje van de teentjes knoflook.
Sla of druk met de platte kant van het mes op de teentjes knoflook, hierdoor laat het harde vlies zich gemakkelijk verwijderen.
Hak de teentjes knoflook ragfijn.

Snijd het rundvlees in kleine blokjes.

Pers de citroen uit.
U heeft 4 eetlepels citroensap nodig voor de stoofpot en 1 eetlepel voor de bananen.

Bereiding:

Verhit de olijfolie in een gietijzeren stoofpan.

Zodra de olijfolie heet is de uien en de knoflook toevoegen en zachtjes bakken gedurende 1 minuut.

Voeg dan vervolgens de kurkuma, cayennepeper, zout en kerrie masala toe.
Roer alles goed door elkaar en bak alles totdat de uien zacht zijn.

Voeg dan het rundvlees toe en roer alles goed door elkaar.
Laat het geheel nog even bakken totdat alles verkleurt is.

Giet vervolgens 4 eetlepels citroensap en een halve liter water erbij.
Roer alles goed door elkaar.

Leg een goedsluitend deksel op de pan, breng de inhoud aan de kook en laat alles 1 uur sudderen.

Haal na het uur sudderen het deksel half van de pan en laat de saus op een laag vuur inkoken gedurende een kwartier.
Als de saus te dun is, bind ze dan met 1 eetlepel maïzena die losgeroerd is in 2 eetlepels water.
Voorkom dat de saus te dik wordt.
Leng dan de saus aan met een beetje water en roer alles goed door elkaar.
Serveer in een grote schaal.

Geef er in een aparte schaal witte rijst bij, die gekookt is in bouillon (hoeft niet).

In afzonderlijke kleine kommetjes serveert u:
plakjes banaan (besprenkeld met citroensap), gebakken uienringen, mango chutney, geraspte kokos, partjes sinaasappel en plakjes komkommer.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 22 Augustus 2009.