SUPU YA KUKU (KIPPENSOEP)

tekstbestand

Deze Supu Ya Kuku is een goed gevulde kippensoep met ui, spitskool, trostomaat, bleekselderij en veel kip. Een eenvoudig gerecht uit Tanzania, bereid door de Happy Chief Cook.

Deze Supu Ya Kuku is een goed gevulde kippensoep met ui, spitskool, trostomaat, bleekselderij en veel kip.
Een eenvoudig gerecht uit Tanzania, bereid door de Happy Chief Cook.

Bereidingstijd: 90 minuten.
Aantal personen: 4.

Deze kippensoep smaakt de tweede dag beter, dus maak de soep al een dag van te voren klaar, als het kan.
U kunt een weinig kerriepoeder toevoegen, als u dat wilt.

De kooktruc hier is de groenten eerst eventjes bakken voordat er met de bereiding van de soep verder gegaan wordt.
Dit is overigens het geheim van veel chef-koks om op deze manier buitengewone soepen te maken.

Supu Ya Kuku kan ook gemaakt worden met stukjes gaar kippenvlees.
In dat geval gebruikt u kippenbouillontabletten in plaats van de kip.

Ingrediënten:

60 gram roomboter,
8 kipborrelpootjes,
2 kipbraadstukken,
1 grote ui,
150 gram spitskool,
1 trostomaat,
1 stengel bleekselderij,
2 theelepels zout,
1 theelepel 4-seizoenenpeper,
1,5 liter water.

Voorbereiding:

Schil de ui en snipper deze heel fijn.

Was de stengel bleekselderij en snijd deze in kleine stukjes.

Was de spitskool en snipper deze fijn.

Kerf de trostomaat rondom in, in vier delen.
Dompel de trostomaat in kokend heet water gedurende 40 seconden.
Verwijder daarna het vel van de trostomaat.
Snijd de trostomaat in 8 partjes.
Verwijder het zaad en de harde kern uit de trostomaat.
Snijd de trostomaat in kleine blokjes.

Bereiding:

Verhit de roomboter in een grote wokpan.

Bak de stukken kip rondom snel lichtbruin.

Haal de stukken kip uit de pan en leg ze apart voor later in de bereiding.

Voeg de ui, spitskool, bleekselderij en de blokjes trostomaat in de wokpan.
Bak de groenten zachtjes totdat ze zacht zijn, maar nog niet bruin.

Voeg de stukken kip bij de groenten, samen met het water, 4-seizoenenpeper en zout.

Breng alles aan de kook en laat het 1 uur zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.

Haal de stukken kip uit de kippenbouillon.

Proef de kippenbouillon en maak het af met 4-seizoenenpeper en zout.

Haal het vlees van de botjes en snijd het klein.

Verdeel het kippenvlees over de 4 borden en giet de kippenbouillon met de groenten erover.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 19 Augustus 2009.