KIP MET KOKOS

tekstbestand

Kip met Kokos. Een gerecht uit Thailand, bereid door de Happy chief Cook. Een eenvoudig Thais gerecht met een milde iets wat pittige smaak.

Witte rijst en kip met kokos, gegarneerd met een topje basilicum, trostomaatjes en pittige zoetzure komkommer.

Een eenvoudig Thais gerecht met een milde iets wat pittige smaak.

Bereidingstijd: 45 à 50 minuten.
Aantal personen: 2 à 3.

Ingrediënten:

1 eetlepel arachideolie,
1 ui,
1 stengel verse citroengras *,
1 Kaffir limoenblaadje**,
1 eetlepels groene currypasta,
1 theelepel trassie,
0,2 liter romige kokosmelk,
0,5 eetlepel Thaise vissaus (Nam pla),
0,5 eetlepel rietsuiker,
400 gram kipfilet,
140 gram bamboespruiten (blik (uitlekgewicht)),
225 gram zoete babymaïs (blik (uitlekgewicht)),
1 eetlepel verse basilicumblaadjes.

* Vers citroengras (sereh) is verkrijgbaar in de toko's en sommige supermarkten en groentehandelaren.
Het is ook gedroogd te koop.
Als u gedroogd citroengras gebruikt, week het dan voor gebruik ongeveer 20 minuten in heet water of tot het zacht geworden is.
Citroengras is ook in potjes te koop in de supermarkt, gebruik dit als verse citroengras.

**Kaffir limoenen zijn een populair ingrediënt in de Thaise keuken.
Zowel de vruchten als de bladeren hebben een uitgesproken smaak en geur en worden in de keuken gebruikt.
De blaadjes zijn gedroogd, in de diepvries of vers verkrijgbaar bij Oosterse toko's en sommige groentehandelaren.
Als er geen kaffir limoenblad te koop is, kan in plaats daarvan een beetje geraspte limoenschil worden gebruikt.

Voorbereiding:

Snijd kop en kont van de ui en halveer de ui.
Verwijder de bruine vellen.
Snijd de ui in zeer dunne ringen en daarna fijn, hak de ui daarna ragfijn.

Snijd de onderkant van de stengel citroengras en plet de stengel citroengras.
Snijd de stengel citroengras in dunne ringen tot aan de bovenkant, gooi het bovenste gedeelte van de stengel weg dat verdroogd is.
Hak het citroengras ragfijn.

Snipper het kaffir limoenblaadje fijn.

Spoel de kipfilet schoon onder zacht stromend water en dep ze daarna droog met keukenpapier.
Verwijder het zeempje uit het haasje.
Snijd de kipfilets in blokjes van 2 centimeter.
Schuif de kipblokjes bij elkaar en ga rustig het kippenvlees hakken vanuit 2 richtingen.
Maar niet te hard, ze moeten niet kleingehakt worden alleen diep ingesneden.
Hierdoor kan het kippenvlees nog meer smaak aannemen.

Hak de verse basilicumblaadjes fijn.

Laat de bamboespruiten en babymaïs goed uitlekken en halveer de kolfjes babymaïs.

Bereiding:

Verwarm de arachideolie in een wok op een matig vuur en roerbak de ui, het citroengras en de kaffir limoenblaadjes 3 minuten lang of totdat de ui goudgeel is.

Voeg de Thaise groene currypasta en de trassie toe en roerbak nogmaals 3 minuten, totdat het mengsel geurig is.

Roer dan de romige kokosmelk, Thaise vissaus en rietsuiker erdoor.
Breng het aan de kook, temper dan het vuur en laat het, onder voortdurend roeren, 5 minuten sudderen.
De saus moet dan vrij dik zijn.
Mocht het te dik worden, dan kan u een klein beetje water toevoegen.

Voeg daarna de kipblokjes, bamboespruiten, zoete babymaïs en basilicum toe en sudder het nog eens 15 minuten, onder regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen, tot de kip gaar en mals is.

Serveer het op grote borden met witte rijst en garnituur.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 15 april 2010, vernieuwd op 16 september 2013.