KLEPON (In kokos gerolde balletjes)

tekstbestand

Klepon, gekleurde kleefrijst balletjes met een kern van palmsuiker en omhult door geraspte kokos. Een delicatesse uit Thailand, bereid door de Happy Chief Cook.

Klepon, gekleurde kleefrijst balletjes met een kern van palmsuiker en omhult door geraspte kokos.
Een delicatesse uit Thailand.
De balletjes kunnen iedere kleur hebben die u wilt geven.
Tijdens het koken van de balletjes, is het onvermijdelijk dat een beetje palmsuiker in het water belandt.
De kokos zorgt ervoor dat de balletjes niet aan elkaar of aan de handen blijven plakken.
Hierdoor worden de balletjes wel lekkerder.
Zodra de balletjes in het zacht kokende water beginnen te drijven, zijn ze gaar.

Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten.
Aantal balletjes: 12 à 13.

Een doorgesneden klepon.

Ingrediënten:

50 gram geraspte kokos,
zout,
250 gram kleefrijst meel (ketan meel),
enkele druppels levensmiddelenkleurstof,
1,5 schijfje gula djawa (palmsuiker).

Bereiding:

Stoom de geraspte kokos circa 15 min. boven kokend water.
Meng er wat zout door en spreid de gestoomde kokos uit op een vlakke ondergrond.

Vermeng in een kom het kleefrijst meel met wat zout, enkele druppels kleurstof en een scheutje water.
Kneed van het deeg een soepel en glad deeg.

Vorm van het deeg kleine balletjes en druk er een holletje in.
Vul de holletjes met wat gula djawa (palmsuiker) en maak de bolletjes weer dicht.

Kook de balletjes in een grote pan met zachtjes kokend water tot ze komen boven drijven.

Schep ze met een schuimspaan uit het water, laat ze uitlekken en rol ze door de gestoomde kokos.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 30 April 2010.