THAIS GROENTEPANNETJE MET LIMOENRIJST

tekstbestand

Thais Groentepannetje met Limoenrijst. Een gerecht uit Thailand bereid door de Happy Chief Cook.

Ik hou van zeer pittig eten, daarom heb ik het zaad in de Spaanse peper gelaten.
Om het minder pittig te maken het zaad van de Spaanse peper verwijderen.

Het gerecht is zeer pittig , maar zoet van smaak.

De stam van de broccoli is eetbaar, deze kan dus ook in het gerecht verwerkt worden.

Geblancheerde groenten moeten altijd met koud water afgespoeld worden om het verder garen te stoppen, anders verliezen ze hun bite.

Met de rijst heb ik op elk kopje rijst 1,25 kopje water gebruikt, hierdoor hoef ik geen water af te gieten wanneer de rijst gaar is.
Ik heb het aan de kook gebracht met het deksel op de pan, daarna het vuur laag gezet en laten sudderen tot het water opgenomen is en daarna het vuur uitgezet.
10 minuten later is de rijst gaar.
Ik heb het limoensap toegevoegd tegelijk met het water en een beetje zout.

Bereidingstijd: 45 à 50 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

250 gram broccoli,
200 gram sugarsnaps,
1 rijpe mango,
2 eetlepels sesamolie,
1 rode Spaanse peper,
1 solo clove knoflook,
2 sjalotjes,
150 milliliter heet water,
0,5 blokje groentebouillon,
5 eetlepels ketjap manis,
2 limoenen,
1 eetlepel honing,
1 eetlepel gembersnippers op siroop,
1 gele paprika,
zout,
versgemalen zwarte peper,
300 gram pandanrijst.

Voorbereiding:

Verdeel de broccoli in roosjes,
Snijd de stam van de broccoli in dunne plakjes.

Haal de puntjes van de sugarsnaps en verwijder de draderige nerf.

Verwijder het zaad uit de rode Spaanse peper en snijd het in kleine reepjes.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schil en hak de solo clove knoflook fijn.

Snijd het kontje van de sjalotjes en verwijder de droge vellen.
Snipper de sjalotjes vervolgens fijn.

Los het halve blokje groentebouillon op in het hete water.

Snijd de gele paprika op de naden door en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
Snijd de gele paprika in blokjes.

Bereiding:

Kook de broccoli en de sugarsnaps 3 minuten.
Giet het water daarna af, en spoel de groenten met koud water af om het doorgaren te voorkomen.

Schil de mango en verwijder de pit.
Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Verhit 1 eetlepel sesamolie, en fruit hierin de rode peper, knoflook en sjalotjes.

Voeg 2 eetlepels groentebouillon en 2 eetlepels ketjap manis toe.

Voeg het sap van 1,5 limoen, de honing en de gembersnippers toe.
Verwarm alles tot een licht gebonden saus.

Verhit de rest van de sesamolie.

Roerbak hierin de broccoli, sugarsnaps en de paprika 3 minuten.

Voeg dan de rest van de groentebouillon toe en schep de mango erdoorheen.
Voeg zwarte peper en zout naar smaak toe.

Kook intussen de pandanrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Schep het sap van een halve limoen door de rijst.

Verdeel de rijst over de borden, schep dan de groenten erop en giet de saus erover.

Tip:

Gebruik in plaats van sesamolie notenolie.
Schep cashewnoten door het gerecht.

Serveer gelijk.

Eet smakelijk!

Bereid door de happy Chief Cook, geplaatst op 9 Januari 2012.

Ingezonden door F. Bloemerts.