EngelsJAMBALAYA (RIJSTSCHOTEL UIT LOUISIANA)

tekstbestand

Jambalaya komt oorspronkelijk uit de Creoolse en Cajun keuken in Louisiana.
Het gerecht Jambalaya kan met allerlei verschillende ingrediënten bereid worden.
De basis van het gerecht is dat je rijst samen met groenten, vlees en/of vis kookt in bouillon.

Dit recept is vrij pittig!

Voor de Nederlandse smaak kun je beter een snufje cayennepeper en de chilipeper gebruiken of zelfs eruit laten, de chorizo is van zichzelf al lekker pittig.

De mensen die van extra pittig houden, kunnen een fijngesneden chilipeper extra toevoegen.

Jambalaya, rijstschotel uit Louisiana bereid door de Happy Chief Cook.

Bereidingstijd: 50 minuten.
Aantal personen: 3 à 4.

Ingrediënten:

1 ui,
3 stengels bleekselderij,
0,5 rode paprika,
0,5 gele paprika,
3 lente-uitjes,
1 solo clove knoflook,
400 gram kipfilet,
125 gram achterham (1 dikke plak),
125 gram chorizo (Stegeman),
0,25 liter kokend water,
0,5 blokje kippenbouillon,
0,25 theelepel cayennepeper,
0,25 theelepel chilipeper,
1 theelepel milde paprikapoeder,
2 eetlepels verse peterselie (fijngehakt),
4-seizoenen peper (naar smaak),
zout (naar smaak),
2 eetlepels olijfolie,
200 gram basmatirijst.

eventueel 1 fijngehakte Spaanse peper.

Benodigdheden:

Grote pan met deksel,
koekenpan,
hakblok / snijplank,
koksmes,
houten spatel.

Voorbereiding:

Snijd de plak achterham in blokjes en rooster ze in een droge pan totdat ze rondom bruin beginnen te worden.

Was alle groenten en maak ze droog.

Snipper de ui fijn en de bleekselderij in kleine hoefijzertjes.

Hak de solo clove knoflook fijn.

Verwijder het zaad van de paprika's en snijd ze in blokjes.

Was de kipfilet onder zacht stromend water en dep de kipfilet droog met keukenpapier.

Snijd de kipfilet in blokjes of kleine dunne reepjes.

Haal de vel van de chorizo.
Braad de chorizo in de olijfolie tot het bijna gaar is.

Los het halve blokje kippenbouillon op in het kokende water.

Bereiding:

Neem de chorizo uit de pan en bak de blokjes of reepjes kipfilet net gaar in dezelfde pan.

Haal de kipfilet uit de pan, en bak de groenten, knoflook en Spaanse peper (weer in dezelfde pan) lichtjes aan in ongeveer 1 minuut tijd.

Snijd nu de chorizo in blokjes van ongeveer 2 cm dik en doe dit samen met de kipfilet bij de groenten in de pan.
Voeg de cayennepeper, chilipeper, paprikapoeder, 4-seizoenen peper en zout toe.

Doe de basmatirijst en de kippenbouillon erbij, en roer alles goed door elkaar.

Breng het geheel aan de kook, leg het deksel erop en laat het geheel op een matig vuur sudderen tot de rijst gaar is en de bouillon opgenomen is (duurt ongeveer 15 minuten).
Zet daarna het vuur uit.

Snijd intussen de lente-uitjes (bosui) fijn.

Voeg de geroosterde hamblokjes, fijngesneden lente-ui en fijngehakte peterselie toe, roer alles goed om en leg het deksel op de pan en laat het 5 minuten staan.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 19 September 2011.

Bron: www.overkruiden.nl