GEFLAMBEERDE OESTERS

tekstbestand

Geflambeerde oesters met Cognac. Bereid door de Happy Chief Cook.

Oesters worden van oudsher beschouwd als een afrodisia.

Aantal personen: 3.
Bereidingstijd: 5 tot 10 minuten.

Ingrediënten:

12 oesters,
klontje roomboter,
1 flinke scheut cognac.

Bereiding:

Maak de oesters voorzichtig open met een oestermes*: houd met één hand tussen een dubbelgevouwen keukenhanddoek, met de platte kant boven.
Steek met het oestermes in het scharnier dat aan de achterkant van de oester zit.
Wrik het mes naar binnen en maak daarbij een korte draaiende polsbeweging zodat de schelp opengaat.
Snijd de boven- en onderschelp langs de kier los van elkaar zodat de sluitspier zich opent.
Haal de bovenste platte helft eraf, vang het oestervocht op en verwijder eventueel gruis.
Snijd de oester los van de schelp.

* Het oestermes wordt meestal bijgeleverd bij de oesters, maar vraag wel of die erbij zit.
Zonder dit speciale mes, wordt het openen van de oesters vrijwel onmogelijk.

Breek de oesters open en vang al het vocht dat uit de schelp komt, inclusief het vlees natuurlijk.
Verwarm een koekepan op het vuur met een klontje roomboter en leg de oesters erin.
Twee minuutjes warm laten worden, dan de scheut cognac erbij gieten.
Meteen een vlammetje erbij om de alcohol af te fakkelen (let op de afzuigkap dat die uit staat).

En opdienen maar.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 15 Maart 2009.
Ingestuurd door: Ron Heere, 17 feruari 2008.