EngelsBOBOTIE (Ovenschotel met Gehakt)

tekstbestand

Boboti (ovenschotel met gehakt) geserveerd met Basmati rijst, appelmoes en chutney. Een gerecht uit Zuid Afrika bereid door de Happy Chief Cook.

Boboti geserveerd met Basmati rijst, appelmoes en chutney.

Deze combinatie van rundergehakt en fruit is een verrassing voor uw smaakpapillen.
De Boboti heeft een heerlijke ietswat vreemde smaak.
Het is vrij zoet van smaak, dus de suiker kan eventueel eruit gelaten worden.
Ondanks de lange bereidingstijd is het zeer de moeite waard van het maken.
In feite bent u er een goed half uur daadwerkelijk mee bezig, de rest is garingstijd in de oven.
In plaats van rundergehakt kan u ook schapengehakt gebruiken om deze Boboti te maken.

Bereidingstijd: ongeveer 2,5 uur.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

500 gram rundergehakt,
1 ui (fijngesnipperd),
1 teentje knoflook (fijngehakt),
1 banaan (fijngesneden),
1 appel (elstar of royal gala) (in kleine stukjes gesneden),
2 eetlepels olijfolie,
1 snee witbrood zonder korst,
80 milliliter volle melk,
2 eieren,
1 theelepel zout,
mespuntje 4-seizoenenpeper,
0,5 theelepel kurkuma (geelwortel),
1 eetlepel kerrie massala (naar smaak),
1 theelepel suiker,
0,5 eetlepel citroensap,
1 theelepel citroenrasp (dr. Oetker),
1 eetlepel geschaafde amandels,
4 laurierbladeren,
2 eetlepels witte rozijnen zonder pit (kan eventueel weggelaten worden).

Bereiding:

Bak de gesnipperde uien samen met de knoflook in 1 eetlepel olijfolie lichtbruin.

Doe in een grote kom het rundergehakt, het witbrood, en 40 milliliter volle melk.
Meng het goed door elkaar.

Voeg vervolgens de gebakken uien met de knoflook, 1 ei, zout, 4-seizoenenpeper, kurkuma (koenjit), kerrie massala, suiker, citroenrasp, citroensap, geschaafde amandels, witte rozijnen en de appel toe en meng alles goed door elkaar.

Meng vervolgens de stukjes banaan voorzichtig erdoor.

Smeer een vuurvaste ovenschaal in met 1 eetlepel olijfolie en schep het mengsel erin.

Steek de laurierbladen in de lengte half in het vleesmengsel.

Kluts 1 ei met 40 milliliter volle melk en giet het over het vleesmengsel.

Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 150 graden Celsius en bak de Boboti gaar in 1,5 à 2 uur.

De Boboti, recht uit de oven.

De Boboti is net uit de oven na 2 uur garen op 150 graden Celsius.

Verwijder de laurierbladen voor het serveren.

Serveer de Boboti met rijst appelmoes en chutney.

Geniet hierbij van een Paarl Claret (Zuid-Afrikaanse wijn).

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 7 Juli 2010.