KIPPEN-ROOMSOEP

tekstbestand

Kippen-roomsoep uit Zuid Afrika, bereidt door de Happy Chief Cook.

Het oorspronkelijke recept voor deze soep vereist een bosje gemengde kruiden, maar het traditionele kruidenbuideltje is ook goed.

Aantal personen: 10 à 12.
Bereidingstijd: 3,5 uur.

Ingrediënten Kruidenbuideltje:

3 takjes peterselie,
1 takje verse tijm,
1 laurierblad,
stukje kaasdoek,
keukentouw.

Bereiding Kruidenbuideltje:

Leg de kruiden in het stukje kaasdoek en bindt het dicht met het keukentouw.

In plaats van een stukje kaasdoek en keukentouw, kan men ook een thee-ei gebruiken.

Ingrediënten:

65 gram roomboter,
1,5 kilogram kip,
5 kippenbouillonblokjes,
2,5 liter water,
2 middelgrote uien (in groffe stukken gesneden),
2-3 middelgrote wortels (in dikke schijfjes gesneden),
1 kruidenbuideltje of thee-ei,
250 gram gare witte rijst,
1 à 2 mespuntjes foelie,
250 milliliter kokosmelk** of melk,
2 eierdooiers,
250 milliliter slagroom,
1 bol nootmuskaat.

Bereiding:

Smelt 50 gram roomboter in een braadpan met dikke bodem.
Voeg de kip erbij en sudder de kip lichtbruim.
Voeg het water, kippenbouillonblokjes, uien, wortels en kruidenbuideltje (of thee-ei) erbij.
Bedek de pan en sudder 2 uur lang of tot de kip gaar is.

Verwijder het witvlees van de kip en het vel en leg dit opzij.
Plaats de rest van de kip in de braadpan terug en sudder verder.
Plaats het vlees, de rijst, 15 gram roomboter en foelie in een blender of keukenmachine en pureer het.
Haal de botten uit de braadpan.
Doe het pureermengsel terug in de braadpan.
Roer alles goed door elkaar.
Sudder het 30 minuten lang.
Voeg de kokosmelk of melk erbij en verhit alles tot het kookpunt.

Klop de eierdooiers en slagroom samen en schep dit in een groot, diep bord.
Giet de soep in het bord, rasp de nootmuskaat erboven en serveer dit gelijk.

** Voor kokosmelk laat trekken, per persoon:
125 milliliter gedroogde klapper (kokos), 1-2 uur lang op 250 milliliter warme melk (melk niet laten koken).
Zeef dit en druk al de vloeistof uit de klapper.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 29 Maart 2009.