MELKTAART (Melktert)

tekstbestand

Melktaart (melktert), een gerecht uit Zuid Afrika bereid door de Happy Chief Cook.

Deze authentieke Zuid Afrikaanse melktert is populair in Zuid Afrikaanse koffiehuizen en restaurants.

Ik heb een diep bord gebruikt als bakvorm.
Toen de melktaart uit de oven gehaald was, heb ik de randen netjes afgesneden.
In het oorspronkelijke recept staat een lage taartvorm van 22 centimeter vermeld, maar het is beter om een lage taartvorm te gebruiken die net iets groter is.

Pas op bij het serveren, tijdens het bakken vormt zich vocht op de bodem.

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten.
Aantal personen: 8.

Ingrediënten:

5 plakjes diepvries bladerdeeg,
6 dl melk,
1 kaneelstokje,
2 eieren,
3 eetlepels suiker,
2 1/2 eetlepel maïzena,
1-2 eetlepels kaneelpoeder,
roomboter om de taartvorm mee te beboteren.

Benodigdheden:

lage taartvorm van 24 centimeter doorsnede,
oven,
pan,
keukenmachine,
spatel,
lepel,
kom voor de eierdooiers en de suiker.

Bereiding:

Verwarm de hete-lucht oven voor op 160 graden Celsius.

Laat het bladerdeeg ontdooien.

Breng een halve liter melk met het kaneelstokje aan de kook en laat de melk op een zacht vuur ongeveer 10 minuten trekken.

Splits de eieren.

Klop de dooiers los, samen met de suiker met de garde.
***Het wordt een stevig papje.
Als je het even laat staan, en je gaat dan met een garde erdoorheen, blijft het in de garde hangen.***

Roer de maïzena met de rest van de melk tot een glad papje en voeg dit al roerende aan de hete melk toe.

Breng het geheel aan de kook en blijf roeren tot een stevige pap ontstaat.
Zet daarna het vuur uit en laat de pap iets afkoelen.
*** Let bij het koken tot een stevige pap goed op, want het veranderd ineens heel snel van dikte.***

Vet een lage taartvorm (doorsnede 24 centimeter) in met roomboter, en bekleed de vorm met bladerdeeg.

Roer de geklutste eidooiers met suiker door de melkpap.

Klop de eiwitten stijf in de keukenmachine en spatel deze luchtig door de melkpap.
Strijk de melkpap in de vorm vlak en strooi er kaneelpoeder over.

Bak de melktaart in de oven in 1 uur goudbruin en gaar.
*** De melktaart gaat in de oven flink rijzen maar tegen het einde gaat het inzakken.***

Zodra de oven uit is, de ovendeur op een spleet zetten en na tien minuten de melktaart uit de oven halen.

Laat de taart in de vorm afkoelen, of serveer het wanneer het nog warm is.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 19 Januari 2012.

Bron: Koos Manders.