SOETKOEKIES (traditionele kruidige koekjes)

tekstbestand

 

Voor: ca. 36 koekjes

Zuid-Afrikaners spreken gloedvol over hun Soetkoekies en de koekjestrommel.
Zij krijgen een waas voor hun ogen van de heimwee naar de dagen waarop grootmoeders voorraadkast afgeladen vol stond met fruit in glazen, verschillende soorten jam en er heerlijke geuren van gemengde kruiden door haar keuken dreven.
Het beste van alles waren de Soetkoekies (bewaard in een 'onuitputtelijke' trommel), die zij serveerde bij versgezette koffie.

Ingrediënten:

1 kg bloem,
1/2 theelepel zuiveringszout (natriumbicarbonaat),
1/2 theelepel wijnsteenpoeder,
1 theelepel kaneelpoeder,
1/2 theelepel gemberpoeder,
1/2 theelepel nootmuskaat,
250 g bruine basterdsuiker,
100 g gehakte amandelen,
125 gram roomboter,
2 scharreleieren,
60 milliliter rode wijn.

Bereiding:

Meng in een grote kom:
De bloem met het zuiveringszout, wijnsteenpoeder, kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat, bruine basterdsuiker en de gehakte amandelen.

Snijd vervolgens de roomboter er doorheen.

Voeg dan de eieren die lichtjes losgeklopt zijn en de rode wijn toe.

Kneed alles goed door elkaar en vorm er een rol van 5 cm dik van.
Verpak het in vetvrij papier en leg het een nacht in de koelkast.

Snijd het daarna in plakjes van ca. 3 mm dik met een scherp mes.
Bestrijk de plakjes (met een borsteltje) met losgeklopt eiwit.

Bak de Soetkoekies in de oven op 200 °C op een ingevette bakplaat gedurende 10-12 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Schep ze met een spatel van de bakplaat op een rooster om ze af te laten koelen.

Eet smakelijk!