EnglishSOSATIES (Lamsvlees-Abrikozenspiesen)

tekstbestand

Een sosatie geserveerd bovenop een laagje van de marinade, met daarnaast de gele rijst en een mango-chutney.

De Zuid-Afrikaners marineren het vlees voor de Sosaties 3-4 dagen.
Maar wij, ongeduldige Europeanen, doen dat 1-2 dagen, ook omdat ons vlees malser is. De combinatie van lam, vet spek en abrikozen aan spiesen op gele rijst is werkelijk groots!

Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

450 à 500 gram lamsvlees,
50 gram vet spek in dobbelsteentjes,
1 grote harde ui,
0,5 eetlepel kerriepoeder,
2 teentjes knoflook,
3 à 4 eetlepels zonnebloemolie,
1 eetlepel suiker,
0,25 liter witte azijn,
2 eetlepels abrikozenjam,
1 eetlepel maïzena,
1 eetlepel rode wijn,
250 gram gedroogde abrikozen,
125 milliliter sherry (zoete of droge),
4 satépennen van 25 centimeter.

Bereiding:

Snijd het lamsvlees in 28 gelijke stukken.

Wrijf een grote kom in met 1 teentje knoflook, dat u doorgesneden hebt.
Bestrooi het lamsvlees met zout en peper en doe het in de kom.

Hak de ui en 1 teentje knoflook fijn.

Fruit de ui en de knoflook samen met de kerriepoeder en de zonnebloemolie tot de ui goudbruin is.

Voeg dan toe, de suiker, witte azijn en de abrikozenjam.
Los vervolgens de maïzena op in de rode wijn en voeg het ook toe.

Laat onder voortdurend roeren het mengsel zachtjes inkoken en helder worden (ca. 3-5 minuten).

Laat het mengsel afkoelen en meng het daarna door het vlees, zodat dat goed bedekt is.
Laat het vlees 1-2 dagen in de marinade staan.

Marineer in een andere kom de gedroogde abrikozen in de sherry een nacht lang.

Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade).

Steek het lamsvlees, vet spek en abrikozen beurtelings aan metalen of bamboespiesen (van ca. 25 cm).

Grill boven een houtskoolvuur, barbecue (bbq) of onder een gewone grill, nadat u de spiesen met olie bestreken hebt tot zij rondom bruin en gaar zijn.

Verhit de marinade tot die kokendheet is en serveer die apart met de gele rijst en een chutney.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 7 maart 2009.